Friday, August 05, 2011

စားၾကဦးမလား ၾကက္ကင္ပူပူေလး

ေနျပည္ေတာ္ ေစ်းအခ်ဳိ႕ရႇိ ၾကက္သားႏႇင့္ ၾကက္ကင္မ်ားတြင္ ေရရႇည္ စားသံုးပါက ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားေစႏိုင္ေသာ ဓာတုဆိုးေဆးမ်ား ဆိုး၍ ေရာင္းခ်ေၾကာင္း ဓာတ္ခြဲစစ္ေဆး ေတြ႕ရႇိခဲ့သည္ဟု ျမန္မာႏုိင္ငံ အစားအေသာက္ႏႇင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲေရးဌာန (FDA) တာ၀န္ရႇိသူမ်ားထံမႇ သတင္း ရရႇိပါသည္။ အ၀ါေရာင္ ဆိုးေဆး (Auramine-O) အမ်ဳိးအစား စက္မႈလုပ္ငန္းသံုး ဓာတုဆိုးေဆး (အထူးသျဖင့္ ခ်ည္၊ သိုးေမႊး၊ ပိုးထည္၊ စကၠဴ၊ သားေရမ်ားကို အေရာင္ဆိုးေသာ ဓာတုဆိုးေဆး) မ်ားကို ၾကက္သားႏႇင့္ ၾကက္ကင္မ်ားတြင္ လတ္ဆတ္သည္ဟု ထင္ေယာင္ထင္မႇား ျဖစ္ေစႏိုင္သည့္ အေရာင္ရရႇိရန္ အသံုးျပဳၾကျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္းလည္း သိရသည္။ အဆိုပါ ဓာတုဆိုးေဆးမႇာ စားသံုးသူမ်ားကို လတ္တေလာ အဆိပ္အေတာက္ မျဖစ္ေစေသာ္လည္း ေရရႇည္တြင္ အသည္းႏႇင့္ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ ျဖစ္ေစျခင္း၊ ခႏၲာကိုယ္ ႀကီးထြားမႈကို ထိခိုက္ေစျခင္းႏႇင့္ ကင္ဆာေရာဂါတို႔ကို ျဖစ္ပြားေစႏိုင္ေၾကာင္း က်န္းမာေရး၀န္ႀကီးဌာနမႇ ထုတ္ျပန္ခ်က္မ်ားအရ သိရသည္။ ၾကက္သားႏႇင့္ ၾကက္ကင္မႇာ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ စားသံုးမႈမ်ားေလ့ရႇိေသာ ေန႔စဥ္ စားကုန္တစ္ခု ျဖစ္သည့္အတြက္ ဆိုးေဆးဆိုး၍ ေရာင္းျခင္းမႇာ စားသံုးသူမ်ားအတြက္ အႏၲရာယ္ႀကီးမားေၾကာင္း၊ အေရာင္ပါသည့္ ၾကက္သားမ်ားအား ၀ယ္ယူစားသံုးရန္ မသင့္ေၾကာင္း FDA မႇ တာ၀န္ရႇိသူတစ္ဦးက သတိေပး ေျပာၾကားခဲ့သည္။ ''ဇူလိုင္လ ေနာက္ဆံုးပတ္ထဲမႇာ ေနျပည္ေတာ္ ေစ်းအခ်ဳိ႕က အေရာင္ပါတဲ့ ၾကက္သားနဲ႔ ၾကက္ကင္ေတြကို ဓာတ္ခြဲ စစ္ေဆးတဲ့အခါ Auramin-O လို႔ေခၚတဲ့ စက္မႈလုပ္ငန္းနဲ႔ ခ်ည္ထည္လုပ္ငန္းေတြမႇာ သံုးတဲ့ ဆိုးေဆး အသံုးျပဳထားတာကို ေတြ႕ရႇိခဲ့ရတယ္။ ဒီဆိုးေဆးက စားေသာက္ကုန္ေတြမႇာ သံုးစြဲဖို႔ ခြင့္မျပဳတဲ့ ဆိုးေဆးပါ။ ေရရႇည္စားမိရင္ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္။ ဆိုးေဆးက ေစ်းအရမ္းေပါသလို၊ ဆိုးထားရင္ နႏြင္းမႈန္႔ အေရာင္နဲ႔ ဆင္တူပါတယ္''ဟု FDA မႇ တာ၀န္ရႇိသူတစ္ဦးက ေျပာၾကားခဲ့သည္။ ေနျပည္ေတာ္ေစ်းမ်ားရႇိ ၾကက္သားႏႇင့္ ၾကက္ကင္ အေရာင္းဆိုင္မ်ားကုိ ဆိုးေဆး အသံုးျပဳျခင္း ရႇိ၊ မရႇိ ဆက္တိုက္ စစ္ေဆးလ်က္ရႇိၿပီး သက္ဆိုင္ရာမႇ ဆိုးေဆးအသံုးျပဳ ေရာင္းခ်သည့္ ဆိုင္မ်ားကုိ သတိေပး အေရးယူမႈမ်ား ျပဳလုပ္ေနေၾကာင္း ၂၀၁၁ ခုႏွစ္ ၾသဂုတ္လ ၅ ရက္ေန႔ထုတ္ Bi Weekly Eleven ဂ်ာနယ္တြင္ ေဖာ္ျပထားပါသည္။ .

0 comments: